HTML

Dobókocka

Cigánylabirintus - KJK

Egy fiatal cigányfiú bőrébe bújhatsz és tőled függ, hogy alakul az élete… http://index.hu/kultur/klassz/ciganylab/

Utolsó kommentek

  • gautama: ciganylabirintus.blog.hu/2009/03/04/old_221 (2021.08.05. 12:44) 105.
  • _d4Mn_: @Jóskapista: Nekem meg fullra úgy rémlik, hogy "álmodozott" az elején aztán rájött, hogy úgyse tud... (2018.03.14. 08:07) 154.
  • _d4Mn_: És ha én kérek kokszot? :D:D:D:D:D (2018.03.14. 08:06) 243.
  • _d4Mn_: Hé! Vasazni lehet de hímringyónak nem állhatok? Vagy mi ez az előre megírt sors? :D:D:D:D (2018.03.14. 08:05) 243.
  • : @cybercroc: Az utóbbi években a hazai médiában napvilágra került állatkínzási esetek, melyek jó r... (2018.03.13. 12:49) 309.
  • Utolsó 20

Linkblog

Háttér

2009.03.04. 04:12 ciganylabirintus

Tizennyolc éve, júniusban születtél egy Szekszárdhoz közel fekvő cigánytelepen. Anyád, úgy tudod, régóta halott, apádról nincsenek híreid. Egy rakás testvéred élhet szanaszét az országban, de nem vagy rájuk kíváncsi, nem ismered őket. Gyermek- és ifjúkorodat nevelőotthonokban töltötted, főként dunántúli intézményekben, az utolsó hat évben egy Vas megyei intézetben nevelkedtél. Szerettél ott lakni, a közösség pótolni akarta a családot, amire egész életedben vágytál. Nem foglalkoztak a származásoddal, alig tudsz visszaemlékezni bántó mondatra, és Téged sem érdekelt a cigányság. Az általános iskola után két évig a nyomdaipari szakmunkásképzőbe jártál, majd átküzdötted magad a szakközepes részlegbe. Itt is két évet teljesítettél, mikor elérted a tizennyolc éves kort. A szakmádat nem akarod befejezni, nem szereted, nem is keresik, és az érettségit lerakhatod máshol is: elküldted a jelentkezést a pesti iskolába. Szeptembertől kezdődik a tanév, egy év múlva kezedben lehet az oklevél.

Erre a pillanatra vártál egész életedben, végre a saját lábadra állhatsz, és egy percig sem szeretnél tovább maradni. Egy évig még igényt tarthatnál utógondozotti ellátásra, de nem kéred, katonának súlyos ételallergiád miatt nem visznek el.

Már tegnap összecsomagoltál, elbúcsúztál társaidtól, nevelőidtől, az épülettől. Reggel elvisznek az állomásra, ahova többen is elkísérnek. Nem gondoltad volna, de meghatódsz.

Órák óta zötykölődsz a vonaton, lassan befut a Keleti pályaudvarra. Kusza álomképek és történetek kavarognak a fejedben, nagyon félsz, de tudod, hogy most bármit elérhetsz.

Kétszáztízezer forintnyi vagyonodat az államtól kaptad: a levonások után ennyi jár az összegyűlt családi pótlékból, aminek egy részét már korábban elkölthetted.

Idegesen simítgatod a ruhád, a szerelvény begördül a peronok közé…
  

»  És most kattints!  «
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganylabirintus.blog.hu/api/trackback/id/tr59978869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása