HTML

Dobókocka

Cigánylabirintus - KJK

Egy fiatal cigányfiú bőrébe bújhatsz és tőled függ, hogy alakul az élete… http://index.hu/kultur/klassz/ciganylab/

Utolsó kommentek

  • gautama: ciganylabirintus.blog.hu/2009/03/04/old_221 (2021.08.05. 12:44) 105.
  • _d4Mn_: @Jóskapista: Nekem meg fullra úgy rémlik, hogy "álmodozott" az elején aztán rájött, hogy úgyse tud... (2018.03.14. 08:07) 154.
  • _d4Mn_: És ha én kérek kokszot? :D:D:D:D:D (2018.03.14. 08:06) 243.
  • _d4Mn_: Hé! Vasazni lehet de hímringyónak nem állhatok? Vagy mi ez az előre megírt sors? :D:D:D:D (2018.03.14. 08:05) 243.
  • : @cybercroc: Az utóbbi években a hazai médiában napvilágra került állatkínzási esetek, melyek jó r... (2018.03.13. 12:49) 309.
  • Utolsó 20

Linkblog

impress

2009.03.04. 07:46 ciganylabirintus

Eredeti alkotók: Kardos Péter, Nyári Gábor
Illusztrációk: Stark Attila
 

Támogatta: a Roma Culture Initiative of the Open Society Institute
A(z eredeti könyv) megjelenését az Oktatási Minisztérium Hátrányos Helyzetű
és Roma Gyerekek Integrációjáért Felelős Miniszteri Biztosi Hivatala
támogatta
 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganylabirintus.blog.hu/api/trackback/id/tr92979324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nscatto. 2009.03.08. 19:36:32

A két "alkotónak" ajánlom a játék bétatesztjét élőben a nyócban, Gadnán, Tarnabodon, Olaszliszkán, stb. stb. stb.

Jóskapista 2011.08.02. 00:38:49

Az előttem szóló béta teszt javaslata se rossz ötlet, de az is elég lett volna, ha legalább néhány szociológussal konzultálnak az alkotók a történet megírása előtt/folyamán.
Azt nem állítom, hogy teljesen irreális lenne a történet, de biztos vagyok benne, hogy erősen túloz helyenként, pl. abban, hogy szinte minden lépésnél vagy biztosan valamilyen atrocitás éri hősünket, vagy a szerencsén múlik, hogy bántják-e. Ezek az atrocitások többször már valószerűtlenül túlzók, pl amikor sehova nem akarják beengedni, léten-nyomon belekötnek, basztatják a rendőrök, amikor a pincér megfenyegeti, hogy összeverik, ha nem kotródik el (ha ilyen történne, ettől lenne hangos a sajtó, mert a jogvédők rögtön föllépnének!), vagy amikor agyonverik a szkinhedek. A szkinhed persze egy nehezen szerethető, erőszakos lény és nem jó vele összetűzésbe keveredni, de 1) az, hogy csakúgy séta közben meglátnak egy "ellenséget" és egyből megtámadják, ilyen még nem történt, és nem is fog, mert egyből ők kerülnének a célkeresztbe utána. Legföljebb beszólnak, esetleg meglökik, de inkább csak nagyon csúnyán néznek rá és egymás közt szitkozódnak. 2) Még olyat nem hallottam, hogy Mo-n valakit szkinhedek agyonvertek volna. Még buzit vagy "libsit" se, pedig általában a gyűlöleti sorrendjükben azok vannak előrébb: szidó/libsi/buzi/komcsi (ezek majdnem szinonímák náluk) > cigány > rác, tót, oláh, stb. (Olyan persze volt már, hogy valakit alaposan helybenhagytak, de az azért mégsem egyenlő a gyilkossággal!)
Az viszont figyelemre méltó, hogy a hősnek rossz tulajdonságai is vannak eredendően, nem egy mintapolgárként indul, akit kizárólag a társadalom tesz/tehet rosszá.

Adani 2012.08.15. 20:08:55

@Jóskapista:

Meg ugye olyan még sosem történt vagy legalábbis nem gyakran (attól lenne hangos a sajtó hetekig), hogy ok nélkül összeverjenek valakit csak úgy brahiból. Ha persze visszaszól meg nekikmegy, az más olyan már megesett ,de ugye ez is inkább a cigókra jellemző, aki cigány létére beszól egy falka skinheadnek az pont olyan Darwin díjas eset mintha ugyanezt cigányokkal teszi meg valaki.

Az is elég abszurd történet ,hogy kirakják az albiból, mert a házban lakók petíciót gyűjtenek ellene. Ilyen incs egyrészt általbáan a lakók le se szarják ki lakik ott, ameddig nem balhézik, meg nincs vele gond, másrészt semmi közük hozzá, még akkor sem tudnak kirakni valakit egy társasházból, ha minden lakó ellenük van és okkal, dolgoztam önkormányzatnál láttam ,hogy megy ez. Önkormányzati lakás volt, és ott pl. mindennap ment a randalírozás, az erkélyről lepisálás, a lépcsőházban ordítozás meg kb. minden, amit el lehet képzelni, önkormányzatai bérlakás volt. Ja és persze közös költséget és számlákat se fizettek, mégse tudták őket sokáig kitenni, végzéssel sem, csak úgy, hogy vettek valami olcsón eladó házat nekik a szomszéd faluban és oda leköltöztették őket. De ha nem fogadták volna el akkor ez se ment volna.

Olyan sincs, hogy a főbérlőd közli ,hogy nem fizettél takarodj kifelé és most rögtön estig se maradhatsz. Csak hosszú hónapokig vagy évekig tartó bírósági végzéssel lehet kirakni egy bérlőt még akkor is ha nem fizet, pláne ha szerződés sincs a lakáskiadásról.

Az utolsó bekezdés találó, a főhős sem mintapolgár, pl. csodálkozik ha kirúgják miután meglopja a munkaadóját, meg elkésik a munkahelyéről és nem is először. Meg ugye nincs végzettsége így nem csoda ha nehezen talál munkát és sokszor az első kudarc után rögtön fel is adja, meg, hogy a pénzzel se tud bánni hiába esik a nyakába egy komolyabb dohány azt is elveri napok alatt.

3x mentem végig a játékon, de gyanítom happy endes végkifejlet nincs benne. Egyszer megerőszakoltak a cellatársak a sitten és elvéreztem, egyszer agyonvertek a skinheadek, egyszer meg nem nyírtak ki ,de egy alkoholista idegroncs lettem ,aki pián és nyugtatókon él és nem mer a lakásból se kimozdulni. Mellesleg még ez a rész ,amikor egészen felvitte az isten a dolgát a főhősnek, hiszen menő maffiózó lett, aki nem is keres rosszul nem is ő végzi a piszkos munkát, dől a lé, kocsija, lakása van stb. De ugye ezt sem becsüli meg, hanem elissza az agyát. Itt jött a képbe az is ,hogy részegen megy betörni , elkapják rendőrök a társai rá vallanak irány a sitt, aztán a cellatársai megerőszakolják és kinyírják.
süti beállítások módosítása